Δωρεάν διαγνωστικό τεστ κορονοϊού (PCR ή αντισωμάτων) για τους κατοίκους της περιοχής Στοκχόλμης (και Μάλμοε)/ Kostnadsfritt Covid-19 test för alla invånare i Region Stockholm (och region Malmö)

      Comments Off on Δωρεάν διαγνωστικό τεστ κορονοϊού (PCR ή αντισωμάτων) για τους κατοίκους της περιοχής Στοκχόλμης (και Μάλμοε)/ Kostnadsfritt Covid-19 test för alla invånare i Region Stockholm (och region Malmö)

Innehållet gäller Stockholms län

Allt om provtagning för covid-19

Nu har alla invånare i Region Stockholm möjlighet att boka test för covid-19, både för pågående sjukdom och för antikroppar som visar om man har haft sjukdomen tidigare. Eftersom intresset för provtagning är stort kan det bli väntetider. Här kan du läsa om hur bokning av tid kommer att gå till.

Om du tror att du har covid-19 kan du boka ett PCR-test och få reda på om du har en pågående sjukdom. Här berättar vi hur du ska göra.

Ett PCR-prov visar om det finns virus i dina luftvägar och tas när du har hosta, ont i halsen, lukt- och smakbortfall eller något annat symtom som kan stämma med covid-19

Gör så här

  1. Börja med att ladda ner appen ”Alltid öppet” till din telefon eller läsplatta från Appstore eller Google Play.
  2. I appen klickar du på ”Provtagning för covid-19”. Sedan får du svara på några frågor och får en kod/beställningsnyckel. Spara den.
  3. Klicka på länken som leder till 1177.se och välj ”Erbjudande om provtagning”.
  4. Du kommer nu antingen att:
    – kunna beställa hem ett provtagningspaket
    – boka en tid för att åka med bil till en mobil provtagningsstation och ta provet där.

Oavsett var du tar provet är det kostnadsfritt.

För att undvika smitta är det viktigt att du som har tecken på covid-19 inte möter andra. Därför erbjuder vi provtagning på olika platser där det går att hålla avstånd.

Vad gäller för barn och ungdomar? 

Barn i alla åldrar kan ta ett PCR-test. Som förälder kan du inte boka in barn på ditt eget personnummer, däremot kan du vara ombud för dina barn upp till 13 år. Klicka på knappen ”Sök vård för ditt barn” i Alltid öppet.

Har barnet fyllt 13 behöver hen ett eget Bankid eller Freja E-legitimation.

Ring er vårdcentral och be om hjälp om din tonåring inte kan använda appen Alltid öppet.

Hur går provtagningen till?

Ett PCR-prov prov tas oftast i näsan och en bit ner i svalget, med en pinne som är gjord för att fånga virus och bakterier. Det kan genomföras på två olika sätt:

  • du får ett provtagningspaket hemskickat till dig, provtar dig själv och sedan hämtas provet upp. Du får instruktioner om hur detta går till.
  • du åker till en mobil provtagningsstation med bil, får ett provtagningspaket och tar provet på plats.

Hur får jag svar?

Svaret kommer oftast inom ett par dagar. Du får ett sms som meddelar att det är klart och loggar in på 1177.se för att se svaret. Du behöver Bank-id för att legitimera dig.

Hur ska jag tolka provsvaret?

Här kan du läsa om uppföljning av ditt prov.

Problem med appen?

Läs mer om hur du löser eventuella problem med appen Alltid Öppet.

ΥΓ: Μέχρι αργά το βράδυ της Τρίτης 16/6 δεν καταφέραμε να κλείσουμε ώρα για τεστ αντισωμάτων σε κανένα από τα προτεινόμενα κέντρα αιμοδοσίας! Όλες οι ημερομηνίες μέχρι και τις 3/7 είναι ήδη κλεισμένες. Το ενδιαφέρον είναι τεράστιο! Μάλλον χρειάζεται καθημερινή προσπάθεια μέχρι να μπορέσει κανείς να κλείσει ώρα!  Ίσως τον Ιούλιο…

PS: Fram till den 3 juli är omöjligt att boka tid på alla dem föreslagna ställen för provtagning. Intresset är enormt. Kanske lyckas vi bättre under juli…